13-06-05

Opname Broederschap Manneken Pis

Ann Dhaenens werd op 12 juni 2005 opgenomen in het Broederschap van Manneken Pis te Geraardsbergen. Zij werd voorgedragen door Kunstschilder Rob De Lange.
Het was een hele eer voor Ann, want zij is geboren en getogen in het verre West-Vlaanderen, Beernem om precies te zijn. Ann huwde na een zeeeeeer lange verloving op 23 jarige leeftijd met Geert en woont sindsdien in Geraardsbergen. Maar de overstap van het Vlakke land naar de Vlaamse heuvels ging niet vanzelf. De fiets werd na enkele pogingen definitief op zolder geborgen ("het is hier niet mogelijk om met de fiets te rijden, elke 100 m is er een bergop), maar ook enkele bijlessen ivm het autorijden door Geert waren nodig, want ginder in Beernem hebben ze geen bergen, en wie hier wil met de auto rijden en parkeren, moet natuurlijk vlot kunnen starten op een serieuze bergop zoals bvb de Brugstraat. In Beernem deed de rijschool dat op "Oelemberg", nu ja als je plat op je buik ligt, en veel verbeelding hebt, kan je eventueel wel stellen dat die straat daar wat vals plat is.
Ann woont dus al sinds 1986 in Geraardsbergen en heeft hier een grote vriendenkring en kennissenkring opgebouwd, vooral dankzij haar medewerking aan verschillende tentoonstellingen. Ze is ook van Geraardsbergen gaan houden en spreekt zelfs vlot Giesbaargs, wat niet zo evident is. De eerste jaren heeft ze wel honderden keren haar verhaal moeten doen, want telkens ze ging boodschappen doen zeiden ze "meiske ge zijt zeker van ier nie ?". Vooral dan als in het bedrag een "vuve" kwam. Maar nu kan je toch nog moeilijk het verschil horen hoor, dus een hele vooruitgang.
In feite komt ze terug naar haar roots, want langs vaderszijde niets anders dan echte Giesbargenairs. Haar grootvader was zelfs kok in het Karmelieten, haar meeste familie langs vaderszijde woont hier trouwens nog in de buurt.
Nu is Ann dus heel blij met die opname in het Broederschap van Manneken Pis, meer Giesbargenair kan ze alvast niet meer worden. Ze zal natuurlijk het lidmaatschap van het Broederschap heel ernstig op zich nemen om het Manneken Pis en Geraardsbergen overal te promoten.
 
Het Manneken Pis van Geraardsbergen is natuurlijk het mooiste en oudste van het land, in Brussel zouden ze er ook ééntje hebben, maar dit is lang niet zo schoon en zeker niet zo oud.


18:32 Gepost door Ann Dhaenens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |