18-05-11

HAIKU EN RUSTPLAATS AAN DE EZELBERG OP DE KARTUIZERROUTE

Ik was de kelder aan het leegmaken en ontdekte nog een oude witte tuinbank. In plaats van die op de aanhangwagen te smijten die klaar stond voor zijn rit naar het containerpark, plaatste ik deze vooraan onze woning. Dit was zaterdag, en zondag zaten er al wandelaars op. Dus bankje laten staan, maar ik vond dat er iets ontbrak. Dus maakte ik een eenvoudig schilderijte en plaatste er ook een HAIKU bij.

Haiku, Ann Dhaenens, ezelberg

Klik op de foto (met onze overburen) om te vergroten

Nu ben ik benieuwd hoeveel succes ons witte bankje zal hebben volgend weekend.

OP DE EZELBERG

IN HET LIERDES HEUVELLAND

STAAT EEN WITTE BANK

Haiku (俳句; meervoud: haiku of haiku's) is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels van ongeveer 5, 7 en 5 lettergrepen.

De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door Zen. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen

De haiku bestaat gewoonlijk uit 3 regels van ongeveer 5-7-5 lettergrepen (in Japan verticaal op 1 lijn). Hoe strikt moet worden vastgehouden aan dit stramien is net als bij andere dichtvormen een voortdurend onderwerp van discussie. Aan de ene kant kan te veel aandacht voor de vorm leiden tot een steriel gedicht, aan de andere kant toont zich in de beperking de meester. In de moderne vorm of 'westerse haiku' wordt daarom door sommigen in mindere of meerdere mate afgeweken van dit stramien. Een ander punt van discussie is of daadwerkelijk westerse lettergrepen gebruikt moeten worden in de westerse haiku, aangezien in het Japans morae gebruikt worden, die veel meer beperkingen opleggen. In het westen wordt daardoor wel voor afwijkende vormen gekozen, tussen de 12 en 17 lettergrepen.

19:48 Gepost door Ann Dhaenens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |